Hvordan behandles og bruges vandet i et udespa?

 

 

 

 

 

I et udendørs spa sidder der typisk nogle patronfiltre, som renser vandet. Filtrene varierer i størrelse efter spatype. Hvis du bruger dit spabad 3-4 gange om ugen, så bør du tage disse filtre ud og rense dem med vand hver 14. dag, også er de klar til at blive sat i igen.

Med disse filtre anbefales det at man har to sæt. Her tager man det ene sæt og renser det; giv det en tur i opvaskemaskinen af og til. Den tabs der er i opvaskemaskinen opløser nemlig det fedt og skidt som sidder i filteret, også kan du faktisk forlænge filterets levetid.

Med to sæt filtre har du typisk til et par års brug, når du husker at rense dem cirka hver 14. dag. Derudover er der på rigtig mange udespa også en rosinator, som er en luftart der slår bakterier ihjel, og mange udespa bruger også en UV-behandling af vandet, som er små systemer, der er bygget på rørsystemet inde under spabadet.

Men uanset hvad, så er du nødt til at bruge noget kemi. Nogle bryder sig ikke om klor, og derfor findes der også mange forskellige bakteriehæmmende produkter i dag. Der findes blandt andet et produkt der hedder Aktiv Ilt, og klor selvfølgelig, men også Bromin.

Bromin lugter ikke lige så meget som klor, og Aktiv Ilt lugter overhovedet ikke. Den Aktive Ilt er en brintoverilte base, så brintoverilten ilter vandet, men den slår også bakterierne ihjel. Så hvis du ikke bryder dig om klor, så er der andre alternativer; typisk Bromin eller Aktiv Ilt.

Dog er det vigtigt at huske, at ingen af de to andre produkter end klor, slår bakteriene 100% ihjel. Og det kan lyde voldsomt, men vi anbefaler at man "chok-klorer" vandet af og til. Dvs. at du blander en pulverform af klor op og hælder i vandet, typisk en gang om måneden, for at være 100% sikker på, at der ikke er nogen bakterievækst i vandet.

Men spabadene klarer sig godt selv også, da du har filtrene, din rosinator eller dit UV-lys. Men sørg for at du løbende stadig vedligeholder; dvs. du tilfører kemi når du har badet. Du behøver ikke tilføre kemi til spabadet i al den tid den står tændt, men efterdesinficer når du har badet. Så når du er færdig med at bade, så tilfører du nogle klortabletter eller lign. til spabadets skimmer, også kan den klare sig selv.

Næste gang du bader, er du dermed sikker på at vandet er blevet renset af filteret, men også blevet efterdesinficeret takket være klortabletter eller lign.

 

 

 

 

 

 

 

Trustpilot